Steroizii androgeni, beneficii si dezavantaje
Principalul hormon androgen, testosteronul, are numeroase efecte asupra organismului. Dintre acestea, pe practicantii de culturism ii intereseaza, in mod deosebit, doua:
- intensificarea sintezei proteinelor contractile din fibrele musculare;
- imbunatatirea starii energetice a organismului cu urmeliorarea performantelor atletice.
Steroizii androgeni – beneficii si dezavantaje
Deoarece fiecare organism uman isi mentine propriul echilibru hormonal, conform propriei informatii genetice, barbatii adulti au niveluri diferite de testosteron. Acestea variaza si in functie de starea psihica (depresie/buna dispozitie, anxietate/perioada de calm, stima de sine scazuta/ridicata etc.), de regimul de viata (sedentar/actvi), de odihna (stare de oboseala/stare de odihna), de regimul alimentar, activitate sexuala etc.
Pentru barbati, intervalele pentru valorile normale ale testosteronului circulant in sange sunt date in tabelul de mai jos.
Varsta (ani) | Valorile pentru testosteronul circulant |
14-17 | 7,6 – 27,8 nmol/l (219,2 – 801,8 ng/dl) |
17-20 | 9 – 34,7 nmol/l (259,6 – 1000,8 ng/dl) |
20-49 | 8,64 – 29 nmol/l (249,2 – 836,4 ng/dl) |
50+ | 6,6 – 25,7 nmol/l (192,7 – 741,3 ng/dl) |
Pentru a obtine maximum de crestere musculara, unii culturisti recurg la suplimentarea nivelurilor endogene (produse in corp) de testosteron cu diferite produse pe baza de acest hormon sau pe baza de alti hormoni, denumite generic steroizi.
Acestia sunt impartiti in doua mari categorii:
- steroizi anabolici, care au efectele anabolice foarte puternice, comaparativ cu cele androgene;
- steroizi androgeni, care au efecte anabolice si androgene.
Ambele categorii cuprind produse care pot fi administrate pe cale orala (cand au eficienta mai redusa) sau pe cale injectabila intramuscular, substanta activa fiind in suspensie sau solubilizata in ulei vegetal (avand durata mare de injumatatire, cu eliberare treptata si actiune lenta, sau avand durata scurta de injumatatire, cu eliberare rapida si actiune imediata).
Deoarece steroizii androgeni au numeroase efecte secundare negative, acestia vor constitui subiectul randurilor urmatoare.
Steroizii androgeni imbunatatesc performantele atletice ale sportivilor, producand crestere in masa corporala (bazata, mai ales, pe seama acumularii masei musculare), cu explozia fortei musculare, dar determinand transformari datorate dezechilibrului horomanal ceat odata cu suplimentarea androgena:
- La nivelul pielii, are loc intensificarea productiei de sebum si aparitia acneei, la nivelul pilozitatii capilare, linia acesteia este in retragere treptata si poate aparea calvitia.
- La nivel psihic pot avea loc modificari ale starii, de la episoade maniacale de agresivitate sporita, la episoade depresive, aducand cu ele cresterea tensiunii arteriale, in paralel cu scaderea capacitatii contractile a miocardului.
- Fiind principalul sediu al metabolizarii acestor hormoni, ficatul va fi suprasolicitat si poate suferi unele leziuni, care pot conduce la scaderea eficientei mecanismelor reparatorii celulare si la apritia unor tumori hepatice.
- La locul de injectare a produselor steroidice, pot aparea abcese, iar antrenamentele intense pot genera diferente de adaptabilitate musculara si a tendoanelor, cu posibilitatea lezarii celor din urma.
Chiar daca au absorbtie lenta si timp de injumatatire lung, produsii exogeni (introdusi din afara) aduc cresterea indeajuns de mare a nivelurilor serice ale testosteronului circulant, incat sunt alertati neuronii din hipotalamus, care reduc mai mult sau mai putin sinteza hormonului de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH). Primind mai putin GnRH, glanda hipofiza reduce secretia FSH si a LH, care ar fi trebui sa stimuleze secretia testiculara de testosteron (LH) si spermatogeneza (FSH).
Pe de alta parte, surplusul de testosteron este aromatizat in ficat si in alte organe in estradiol, hormon feminin, care va determina dezvoltarea tesutului glandular mamar, conducand la ginecomastie (literal, sani de femeie) si la reducerea performantelor masculine (impotenta, infertilitate, oligospermie, micsorare testiculara etc.)
La puberi si la adolescenti, prezenta unei cantitati reduse de testosteron circulant permite cresterea exagerata in lungime a oaselor, din cauza inchiderii tarzii a cartilajelor epifizelor acestora, conducand la stabilirea unei talii inalte, cu membre lungi si trunchi scurt in raport cu acestea, dar cu densitate osoasa sub limita normala.
Prezenta unei cantitati mai mari de testosteron, la persoanele in crestere, conduce la densitate osoasa mare, dar la inchiderea prematura a cartilajelor de crestere, conferind acestor persoane talie medie sau scunda, cu membre scurte in raport cu trunchiul, care pare prea lung, situatie posibila si accentuata prin suplimentarea cu produse pe baza de testosteron exogen.
Pentru a obtine maximum de crestere a masei si fortei musculare si pentru a reduce cat mai mult efectele nedorite, culturistii care doresc sa foloseasca steroizi androgeni recurg la diferite strategii de tratament.
Strategii de administrare a steroizilor
In primul rand, trebuie contactat un medic endocrinolog, care sa efectueze o serie de controale si de analize, inainte de inceputul unui tratament si in timpul acestuia, si impreuna cu care sa stabileasca produsele si metodele cele mai eficiente si mai putin riscante de administrare.
Pentru a reduce efectele secundare ale steroizilor androgeni si pentru a permite normalizarea secretiei endogene a axei hipotalamo hipofizar gonadale, sportivii iau steroizii in cicluri.
O componenta a ciclului, in care este urmat tratamentul cu steroid androgen, urmareste sa incarce organismul cu testosteron. In timpul perioadei de incarcare, atat steroizii orali, cat si cei injectabili sunt luati in sistem piramidal, incepand cu doze reduse, crescand la maximum in partea a doua a perioadei, apoi scazand treptat la doza initiala, in partea a treia.
O astfel de perioada poate dura 6 sau 10 saptamani. In paralel, pot fi luate si produse care sa reduca pierderea in masa musculara (anticatabolice), diuretice, care sa reduca tensiunea arteriala etc.
In ultimele doua saptamani, cand cantitatea de steroid androgen administrat este in scadere, si in prima saptamana de pauza, este recomandata administrarea a cate unei doze de gonadotrofina corionica umana, un produs uscat, extras din urina femeilor gravide, care, la barbati, are efectul hormonului luteinizant, eliberat de glanda hipofiza.
A doua componenta a ciclului, care dureaza cel putin patru saptamani, permite refacerea capacitatii secretorii a testiculului.
Organismul feminin si steroizii androgeni
Chiar daca nu constituie hormonul principal implicat in sexualizare, organismul feminin secreta testosteron in cantitate redusa, in celulele foliculilor ovarieni.
In sangele circulant din organismul feminin, testosteronul se regaseste in cantitatile prezentate in tabelul de mai jos.
Varsta (ani) | Valori pentru testosteronul circulant |
14 – 17 | 0,17 – 1,38 nmol/l (4,9 – 39,8 ng/dl) |
Perioada fertila | < 1,67 nmol/l (<48,2 ng/dl) |
Menopauza | < 1,42 nmol/l (< 41,0 ng/dl) |
Pe langa faptul ca testosteronul intensifica libidoul in perioada ovulatiei, acesta contribuie la cresterea densitatii osoase, la dezvoltarea unui anumit nivel al masei si al fortei musculare, la resimtirea starii de bine si de energie fizica si psihica.
Administrarea steroizilor androgeni are beneficiul cresterii in masa musculara si al largirii umerilor (conferind aspect masculin), dar efectele secundare sunt multiple. Pe langa posibilitatea aparitiei starilor maniacale, depresive, a agresivitatii, sportivele care isi administreaza steroizi androgeni prezinta riscul crescut de dezvoltare a neoplaziilor hepatice, cervicale si endometriale, risc de osteoporoza, de dezvoltare ireversibila a clitorisului, de ingrosare ireversibila a vocii, de aparitia a virilismului pilar (cresterea pilozitatii dupa tipar masculin, ingrosarea si inasprirea firului de par), scaderea in volum a tesutului glandular mamar, dereglarea ciclului menstrual si chiar amenoree (absenta acestuia) atrofie uterina, rupturi ligamentare etc.
Concluzii
Cei mai multi antrenori sau intructori de culturism si de fitness, precum si numerosi sportivi sfatuiesc incepatorii sa stea departe de steroizii anabolizanti sau de cei androgeni.
Cel mai corect punct de vedere lasa fiecaruia dreptul sa hotarasca modul in care-si gestioneaza potentialul fizic si intelectual, dar fiind in deplina cunoastere a tuturor efectelor pozitive si mai putin pozitive pe care steroizii le au. Acest articol este departe de a oferi o viziune completa asupra steroizilor si asupra efectelor acestora, dar poate constitui o pista de plecare in cautarea altor resurse bibliografice.
Deoarece steroizii sunt medicamente, care trebuie percepute ca atare, inainte de a va hotari daca veti urma un tratament cu acestia, informati-va pana la cel mai mic detaliu cu privire la tot ceea ce implica acest tratament si, cel mai important lucru, cereti sfatul unui medic endocrinolog sau al unui medic care cunoaste foarte bine ceea ce implica medicatia cu acesti compusi.
Este foarte important sa stici ca fiecare organism este unic si reactioneaza in mod propriu, uneori, imperceptibil de diferit fata de organismul altor persoane, la un tratament, mai ales cand este pusa problema modificarii pe termen lung a profilului endocrin, care afecteaza metabolismul, psihologia, componenta cardiovasculara si, in ultimul rand, dar foarte important, capacitatea de procreere.
Articol redactat de Marian Constantin, biolog